Przepis i sposób przygotowania na: Zupa czereśniowa
Dzisiejsza zupa jest właśnie lekko mleczna, ale tak zrobiona bym zjadła z chęcią. W Opolu są ogromne upały i wabią mnie lekkie dania.
Makaron wybrałam ciemny, konkretny w smaku dla delikatnej zupy. Z rozmysłem ugotowałam go na mleku. Odwdzięczył się dobrym smakiem.
Czereśnie przed kupnem spróbuj by nie były za gorzkie, by zupka nie była aż ta wytrawna.
- 2 szklanki drobnego suchego makaronu (u mnie małe kokardki 5 zbóż)
- 0,5l mleka
- 0,5l wody
- szczypta (dosłownie) soli
- łyżka cukru
wywar owocowy
- 1l wody
- 0,5kg czereśni (- kilka sztuk zjedzonych po drodze)
- 6 łyżek cukru
- szczypta cynamonu
Czereśnie umyj, wydryluj, zalej 1l wody. Dodaj cukier, cynamon i gotuj do 25 min.
0,5l Mleka wymieszaj z 0,5l wody, zagotuj. Dodaj makaron i szczyptę soli. Gotuj według zaleceń na opakowaniu. Nie odcedzaj, ściągnij z ognia, dodaj łyżkę cukru i odstaw pod przykryciem na 20 min.
Na talerz zupy podałam 5 łyżek makaronu ociekającego mlekiem i 1 chochlę czereśni z wywarem owocowym.
Polecam na ciepło i na zimno!