Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki z sosem holenderskim

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 16 szt
sól do smaku
cukier do smaku
jajko 2 szt
masło 250 gram
sok cytrynowy 2 łyżki
białe wino 1/2 szkl
śmietana 1/2 szkl
ocet winny 2 łyżki
pieprz 16 ziaren
cebulka 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ryż ugotowany 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki z sosem holenderskim

Cebulkę drobno posiekac,ziarnka pieprzu grubo zemleć-wsypać do garnka-zalać 2 łyżkami wody,dodać ocet i listek laurowy,gotowac kilka minut.Masło roztopic.Garnek z cebulą wstawić do rondla z wodą.Wodę doprowadzić do wrzenia.Do cebuli dodać 2 żółtka i ubijać na jednolita masę dodając stopniowo masło.Umyte pieczarki sparzyć w wodzie z polowa soku cytrynowego,osączyć.Oddzielić kapelusze od trzonków.Trzonki drobno posiekać dodać do sosu.Śmietanę ubić na sztywno,dodac sok cytrynowy i wino,wymieszać z sosem,doprawić solą i cukrem do smaku.Na talerzach ułożyć ryż,na ryżu położyc kapelusze pieczarek,polać sosem.Można udekorowac melisą.Potrawa może być podawana na gorąco i zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 16.05.2013 00:47
super kolacja
Wacław 25.03.2013 09:32
smaczniutka ta kolacja !
ONY_za_kare 11.02.2013 11:23
pycha!
Iwusia 16.10.2012 23:23
smaczne danie na kolacje
mirosława4 25.07.2012 21:01
fajne
RenataZ-et 16.07.2012 12:22
świetne na kolację
Dawid12 03.07.2012 23:06
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak