Botwinka z serem

Botwinka z serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    4 ziarenka
  • marchewki

    2 średnie sztuki
  • botwinka

    1 pęczek
  • liście pora

    2 sztuki
  • liście selera

    2 sztuki
  • sól do smaku

  • ziemniaki

    ok. 1/2 kg
  • cukier

    2 łyżki
  • przyprawa uniwersalna

    wg uznania
  • żółty ser

    wg uznania
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • kości schabowe

    60 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Botwinka z serem
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać ok. 2 litrami wody, dodać do nich ziele angielskie i liść laurowy, zagotować, zebrać szumowiny.
Krok 2 - Botwinka z serem
Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Buraczki z botwinki lekko oskrobać, przekroić na pół. Łodygi botwinki pokroić w ok. 1 cm kawałki.
Krok 3 - Botwinka z serem
Marchewki i łodygi botwinki (z buraczkami) dodać do wywaru razem z liśćmi selera i pora i solą. Gotować ok. 10 minut.
Krok 4 - Botwinka z serem
Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 5 - Botwinka z serem
Ziemniaki dodać do zupy, gotować do miękkości wszystkich warzyw. Dodać ocet i cukier i wymieszać. (Ocet dodajemy jak wszystkie warzywa są już miękkie).
Krok 6 - Botwinka z serem
Liście botwinki grubo posiekać.
Krok 7 - Botwinka z serem
Dodać je do zupy, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 8 - Botwinka z serem
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gorącą zupę rozlać do talerzy. Podawać posypaną startym serem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sroczka

02.11.2012 22:32
Oryginalny przepis. Z chęcią bym zjadła.

kamyk

05.09.2012 21:03
ciekawe

Weronika_eM

30.06.2012 19:14
z chęcią bym zjadła

ziutula

15.06.2012 20:07
ciekawy dodatek sera w botwinie....

Amellia

15.06.2012 17:43
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat