Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe kwiaty
Pieczarki, cebulę i ogórka drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i ją zeszklić. Następnie dołożyć pieczarki i smażyć, aż wyparuje woda. Dodać ogórka i jeszcze chwilkę smażyć (jakieś 2-3-min).
Na plastrach schabu układać 2 plastry krakowskiej, na to 1/4 farszu. Zawinąć dokładnie tak jakby w sakiewkę. Na górze położyć plaster szynki. Owinąć tak przygotowaną paczuszkę białą nicią, tak alby przybrała kształt kwiatu (takim sposobem jak pakuje się prezenty).
Mocno rozgrzać olej na patelni. Obsmażyć z obu stron. Mają być rumiane. Następnie ułożyć tak obsmażone kwiaty w naczyniu żaroodpornym, podlać wodą i piec przez 40-50min w temp 200st. Powstały sos można zabielić śmietaną i zagęścić mąką.
Smacznego!