Przepis i sposób przygotowania na: Zupa paprykowo-cukiniowo-brokułowa na włoską nutkę
1. Cebulę pokroić w półplasterki, marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cukinię pokroić w półplasterki, ale bez obierania. Papryki pokroić w paseczki, szynkę także w paseczki, brokuły podzielić na małe różyczki.
2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i po kolej smażymy warzywa. Wrzucamy cebulę, następnie marchew i chwilę smażymy. Przerzucamy do garnka z bulionem.
3. Smażymy cukinię, a następnie paprykę, na końcu brokuły. Wszystko wrzucamy do bulionu i na małym ogniu gotujemy ok 10-15 minut. Doprawiamy solą, papryką słodką, rozkruszoną papryczką piri - piri, ziołami suszonymi oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek.
4. Gdy już warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane wrzucamy makaron i gotujemy około 10 minut. Na sam koniec wrzucamy pokrojoną szynkę i posiekaną świeżą bazylię i miętę. Smacznego!