Szynka w zielonej skorupce

Szynka w zielonej skorupce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chudej szynki na pieczeń

    1,5 kg
  • świeżego szpinaku

    30 dag
  • papryczka chili

    1
  • jajko

    1
  • startego żółtego sera

    2 łyżki
  • bułki tartej

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    3
  • oliwy

    5 łyżek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • feta

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Natnij tak, aby powstała głęboka kieszeń. Szpinak opłucz, włóż na 2 minuty do posolonego wrzątku. Odcedź, osącz na sitku, a następnie posiekaj.

Przygotowany szpinak przełóż do miseczki, dodaj posiekane oraz podsmażone na 2 łyżkach oliwy chili, cebulę i czosnek. Dołóż fetę, 2 łyżki tartej bułki, żółty ser i jajko. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.

Kieszeń napełnij 2/3 farszu. Otwór zepnij. Szynkę przełóż do brytfanki. Polej pozostałą oliwą. Piecz ok. 1,5 godziny w temp. 200ºC. Pozostały farsz wymieszaj z resztą tartej bułki. Masę rozsmaruj na wierzchu szynki. Piecz jeszcze 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat