Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami to połączenie idealne. Delikatna kwaskowatość malin i ich struktura doskonale dopełnia delikatnego ciasto. To połączenie to coś, co posmakuje praktycznie każdemu. Murzynek z malinami przygotujesz stosunkowo szybko, nie ma tu też żadnych niecodziennych składników. Może nawet wszystkie masz już w swojej kuchni!
Wymiary tortownicy: średnica ok. 22 cm
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza
Ciasto:
1. Margarynę topimy w rondelku, dodajemy cukier, kakao i mleko - zagotowujemy.
2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
3. Ostudzoną masę miksujemy z mąką, proszkiem, żółtkami i pianą.
4. Tortownicę smarujemy margaryną i wylewamy do niej ciasto, na nim układamy maliny i lekko dociskamy.
5. Murzynka pieczemy w rozgrzanym do 180' piekarniku przez ok. 60 minut.
Polewa:
1. Margarynę topimy w rondelku, dodajemy mleko, cukier i kakao, szybko mieszamy. Gdyby polewa się zwarzyła dodajemy trochę zimnego mleka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
2. Gorącą wylewamy na ciasto i układamy owoce.
3. Odstawiamy do lodówki na jakiś czas, aż polewa stężeje na cieście.
Smacznego!