Tort sportowca i kibica na Euro

Tort sportowca i kibica na Euro

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja surowe

    8 sztuk
  • cukier kryształ

    250 gram
  • mąka pszenna

    250 gram
  • mąka ziemniaczana

    50 gram
  • proszek do pieczenia

    1 czubata łyżeczka
  • śmietana kremówka

    1 litr
  • pasta o smaku stracciatella

    2 łyżki
  • truskawki świeże

    200 gram
  • brzoskwinie

    200 gram
  • jogurt truskawkowy

    200 ml
  • jogurt brzoskwiniowy

    200 ml
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • dżem wiśniowy

    1 mały słoiczek
  • napar z herbaty

    200 ml
  • mleko

    450 ml
  • masło 250 g

    1 kostka
  • lukier plastyczny

    0,75 kg
  • żelatyna

  • budyń śmietankowy

    1 słodzony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort sportowca i kibica na Euro
Jeśli mamy 2 takie same formy na ciasto i możemy piec 2 jednocześnie przygotowujemy całe ciasto od razu -tak jak w przepisie, jeśli natomiast mamy 1 formę- przygotowujemy ciasto z połowy proporcji- i pieczemy dwukrotnie. Jaja wybić sprawdzają świeżość do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Mąkę przesiać. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu- dokładnie wymieszać dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do formy/ durszlaka- wyłożonego papierem ( równie dobrze sprawdzi się metalowa misa).
Krok 2 - Tort sportowca i kibica na Euro
Wstawić do piekarnika i piec w temp. Ok 170 stopni ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika- na złoty kolor/ bądź sprawdzenia patyczkiem czy ciasto jest suche). Odstawić do przestudzenia (Warto przygotować kilka godzin wcześniej albo dzień wcześniej. Upieczone biszkopty przekroić na 3 równe części. Z naparu herbaty, odlanego soku z brzoskwiń oraz łyżki soku z cytryny, sporządzić poncz. Na tacę wykładamy pierwszą warstwę- tą o najmniejszej średnicy. Pierwszej warstwy tortu nie nasączamy, wystarczy delikatnie posmarować dżemem. Brzoskwinie pokroić na drobne cząstki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec 2 cukry waniliowe. Podzielić na 3 porcje. Do pierwszej porcji dodać jogurt brzoskwiniowy i ubić mikserem.Pod koniec dodać 1/3rozrobionej żelatyny. Dodać rozdrobnione brzoskwinie i wyłożyć na biszkopt (połowę porcji). Przykryć drugą warstwą biszkoptu i nasączyć. Jogurt truskawkowy połączyć 2 częścią kremówki i żelatyną oraz owocami-pokrojonymi truskaweczkami (tak jak poprzednio) i wyłożyć na 2 warstwę (również połowę porcji). Przykryć 3 warstwą i delikatnie ja nasączyć.Posmarować pozostałym dżemem. Do ostatniej części kremówki dodajemy pastę stracciatellę oraz żelatynę miksujemy i całość wykładamy na tort. Kolejne krążki przekładamy pozostałymi masami, tak aby powstawała nam piłka.
Krok 3 - Tort sportowca i kibica na Euro
Tort odstawiamy na pól godziny do lodówki aby stężał. W między czasie przygotowujemy masę budyniową do obłożenia tortu- do utartego masła dodajemy stopniowo przestudzony, osłodzony budyń. Tort wyjmujemy z lodówki i dokładnie smarujemy masą budyniową- nie pozostawiając na wierzchu masy śmietanowej.
Krok 4 - Tort sportowca i kibica na Euro
Lukier plastyczny rozwałkowujemy i wycinamy potrzebne kształty. Obkładamy tort.
Krok 5 - Tort sportowca i kibica na Euro
Pomiędzy szczeliny umieszczamy szwy tortu- wałkując cienkie wałeczki z lukru. Gotowy tort wstawiamy do lodówki- na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

01.10.2013 20:54
jestem pod wrażeniem :)

smerfetka79

19.08.2013 23:56
dziękuje za miłe komentarze- mam nadzieję że przepis komuś się przyda:)

Ewa104

26.04.2013 09:25
Tort idealny.Zgrabny,równy i piękny.

Margo1

21.09.2012 15:31
super

Margo1

21.09.2012 15:31
super

Pani Domu

18.08.2012 22:35
przepięknie wygląda

smerfetka79

06.08.2012 18:59
a dziękuję bardzo:))

Wacław

05.08.2012 17:49
piękny !

Małgorzata34

26.07.2012 23:31
genialny

Anna169Hosz

13.07.2012 23:19
Podziwiam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat