Tarta z farszem porowym

Tarta z farszem porowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    2 szkl
  • żółtko

    1
  • kostki margaryny

    0,5
  • zimnej wody

    0,5 szkl
  • szczypta soli

  • DUŻY POR

  • boczku

    kilka plasterków
  • śmietana

  • sól

  • pieprz

  • tymianek

  • oregano

  • pieprz ziołowy

  • gałka musztatułowa

  • sok z plasterka cytryny

  • żółty ser

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, margaryny, żółtka, wody i odrobiny soli wyrobiamy kryche cista i odstawiamy na pół godziny.


Pora myjemy i kroimy na piórka. Na patelni obsmażamy boczek i jak się zrumienie, to wrzucamy pora, dodajemy trochę soli i pieprzu i dusimy, aż por się zeszkli i lekko zrumieni.



Do śmietamy dodajemy tymianek, oregano, pieprz ziołowy, gałkę, sół, pieprz i sok z cytryny i mieszamy.



Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę do tarty (można ją trochę rzesmarować masłem). Zawijamy brzegi i nakłuwamy całość widelcem, co by nie porobiły się bąble. Wykładamy pora, zalewamy śmietaną, wygładzamy wszystko na równo. Posypujemy startym żółtym serem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na dolnej półce, aż ser się zrumieni i spód upiecze (mniej więcej 15-20 minut).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

02.05.2011 08:27
super

Kate131

02.05.2011 08:27
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat