Domowe frytki z sosem curry

Domowe frytki z sosem curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos curry

  • sok z cytryny

    1/3
  • olej

    150 ml
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    szczypta
  • żółtko jaja

    1
  • musztarda miodowa

    1 łyżeczka
  • ząbek czosnku

  • curry

    1 łyżeczka

Frytki

  • ziemniaki

    według uznania
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Sos
Do wysokiego naczynia włożyć żółtko, dodać musztardę, sok z cytryny, ząbek czosnku i doprawić solą oraz pieprzem. Całość zblendować, powoli dodając olej oraz przyprawę curry.

Frytki
Ziemniaki obrać i pokroić w równe paseczki. Pokrojone ziemniaki dobrze wypłukać i osuszyć. Smażyć na oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni przez około 10 minut. Kiedy frytki nabiorą złotego koloru należy je wyciągnąć na papierowy ręcznik i doprawić solą. Tak przygotowane frytki podawać z domowym sosem curry.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

05.05.2017 18:33
domowe frytki najlepsze :)

Aleksandra/Olcia

05.05.2017 18:14
mmm pycha frytki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat