Domowe frytki z sosem curry

Domowe frytki z sosem curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Domowe frytki z sosem curry, to pomysł na pyszny dodatek do obiadu, lub przekąskę na ciepło. Ciekawy smak dipu sprawia, że zwykłe frytki stają się niebanalnym daniem!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos curry

  • sok z cytryny

    1/3
  • olej

    150 ml
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    szczypta
  • żółtko jajek

    1
  • Musztarda miodowa Prymat

    1 łyżeczka
  • ząbek czosnku

  • curry

    1 łyżeczka

Frytki

  • ziemniaki

    według uznania
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Domowe frytki z sosem curry

Sos
Do wysokiego naczynia włożyć żółtko, dodać musztardę, sok z cytryny, ząbek czosnku i doprawić solą oraz pieprzem. Całość zblendować, powoli dodając olej oraz przyprawę curry.

Frytki
Ziemniaki obrać i pokroić w równe paseczki. Pokrojone ziemniaki dobrze wypłukać i osuszyć. Smażyć na oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni przez około 10 minut. Kiedy frytki nabiorą złotego koloru należy je wyciągnąć na papierowy ręcznik i doprawić solą.

Tak przygotowane frytki podawać z domowym sosem curry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 05.05.2017 18:33
domowe frytki najlepsze :)
Aleksandra/Olcia 05.05.2017 18:14
mmm pycha frytki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat