Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany
Kroki postępowania
Mąkę wymieszać z sodą.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo miód, olej, przyprawę do piernika i 2 szkl mąki.
Pod koniec ucierania dodać 3 łyżki esencji z herbaty i szklankę wody, wymieszać.
Ubić pianę z białek, dodać resztę mąki, delikatnie wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 150 stop.piekarnika.
Piec w 200 stop.35 minut.
1,5 szkl mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną.
Pozostałe mleko wymieszać z mąkami, wlać na gotujące się mleko, gotować na wolnym ogniu,ciągle mieszając.
Na jedną część wyłożyć gorącą masę budyniową, przykryć drugą częścią ciasta.
Wyłożyć marmoladę, przykryć trzecią częścią ciasta.
Ciasto polać polewą czekoladową, posypać czekoladą startą na tarce.