Gęś po polsku

Gęś po polsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    3 kg
  • włoszczyzna

    1 sztuka
  • smalec

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • rosół z kury Kucharek

    2 l buionu
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • żółtka

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieprz czarny mielony

    1 do smaku
  • majeranek otarty

    1 do smaku
  • sól morska

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Gęś sprawić, przekroić na pół wzdłuż grzbietu, natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem i odstawić na 2 godziny. Następnie włożyć do wrzącego bulionu z kostki rosół z kury Kucharek i gotować na małym ogniu. Gdy mięso jest prawie miękkie dodać obraną i opłukaną włoszczyznę oraz cebulę. Chwilę gotować i odparować wywar do objętości 1i ½ litra. Z tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić wywarem z gęsi, doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym Prymat, gałką muszkatołową Prymat i majerankiem Prymat. Gęś podzielić na porcje, włożyć do sosu i zagotować. Przed podaniem wymi4eszać z surowymi żółtkami.

(10-12 porcji)

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jasiek

06.01.2017 12:09
smak polskiej tradycji

IZABELA29

15.11.2016 19:06
Och gąska pyszna

ben-ka

27.10.2015 08:00
Takie jedzonko, to ja lubię, bardzo lubię.......

gosia561

07.10.2015 16:11
idealna na Świętego Marcina

Kasiaaa

29.04.2015 20:39
Bardzo pyszny obiadzik :)

Stenka

14.12.2014 17:34
smaczne danie

gosia561

30.04.2014 23:46
doskonałe nóżki

kusza23

08.11.2013 08:32
Jak dla mnie super

Rafał10

24.05.2013 10:27
Jakby została podpieczona niekoniecznie byłaby delikatna i soczysta, mogłaby się wysuszyć...

Kolorowa

22.05.2013 20:45
Ja bym chyba ją chwilę podpiekła, żeby była rumiana i miała chrupiącą skórkę ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat