Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1,2 l
  • udko z kurczaka

    1 szt.
  • sandacz

    1 filet
  • seler

    600 g
  • włoszczyzna

    1/2 pęczka
  • żółtko jajek

    2 szt.
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • płatki migdałowe

    1 garść (prażone)
  • laska wanilii

    1 szt.
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza foto
Przygotować wywar z kurczaka i włoszczyzny. Z garnka wyjąć kości i wszystkie warzywa oprócz pietruszki. Pozostały wywar zblendować wraz z pietruszką.
Krok 3 - Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza foto
Sandacza zamarynować, usmażyć bądź upiec w piecu. Selery umyć pod wodą, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 4 - Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza foto
Ugotowanego selera zmiksować na kremową masę. Doprawić gałką muszkatołową i przełożyć do reszty zupy. Śmietanę dokładnie połączyć z żółtkami. Do mąki dodać odrobinę ciepłego płynu i wymieszać. Do garnka przełożyć śmietankę z żółtkami i mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziarenkami wanilii.
Krok 5 - Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza foto
Gotowy krem podawać z prażonymi płatkami migdałów i pieczonym sandaczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mami93 06.04.2016 14:49
Super wygląda :)
Kolorowa 16.02.2015 18:02
Z wielka przyjemnością zjadłabym taką zupę
Maridka19 16.02.2015 11:04
Bardzo pysznie wygląda :)
Edith85 16.02.2015 10:17
musi być pyszna
Kuchnia Marty 16.02.2015 10:17
Aromatyczny krem z selera z prażonymi migdałami i wanilią już tworzy idealną kompozycję smakową. W połączeniu z delikatnym mięsem sandacza to strzał w 10 :)
kasiaw 16.02.2015 10:16
takiej jeszcze nie jadłam
bertpvd 16.02.2015 09:56
Zupa wygląda obłednie ! Muszę to danie wypróbować !
Wiktoria29 16.02.2015 09:50
pyszna zupka, bardzo lubię krem z selera chociaż w wersji z sandaczem nie próbowałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat