Żórek wigilijny

Żórek wigilijny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól, pieprz

  • cebula

  • chleb razowy

    15 dag
  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • grzyby suszone

    4-5 szt
  • kwas żuru

    1/3 szkl
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do pięciu szklanek wody włożyć pokrojony w kostkę chleb, dodać pokrajaną w plastry cebulę i suszone grzyby. Wlać łyżkę oliwy i gotować kilkanaście minut. Następnie zakwasić żurem, dodać pokruszone ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Żurek przyprawić do smaku (grzyby pokrajać) - powinien być dość astry. Podawać z jajem ugotowanym na twardo lub ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat