Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne bułeczki z chorizo
Dodajemy suszoną i wędzoną paprykę i jeszcze chwilę podsmażamy.
Odcedzamy tłuszcz i zostawiamy na później.
Kiełbaski odstawiamy do wystudzenia.
W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem i zalewamy 90 ml ciepłej wody.
Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy do niej mieszankę z drożdżami oraz resztę wody.
Wyrabiamy ciasto przez 5 minut po czym dolewamy do niego tłuszcz z kiełbasek i wyrabiamy kolejne 5 minut.
Ciasto dzielimy na 8 części i formujemy kule.
W każdą wciskamy po 2 kawałeczki kiełbasy i ponownie formujemy kule.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy oliwą.
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Pieczemy około 20 minut w 220 stopniach.
Smacznego :)