Gyros z kurczaka w chlebku pita

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Chlebek pita

  • woda ciepła

    50 ml
  • drożdże suche

    1 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • jogurt grecki

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • mąka pszenna

    200 g
  • oliwa

    1 łyżeczka

Marynata

  • cebula

    1 pokrojona
  • sok z cytryny

    1/2
  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • filet z kurczaka

    1 udko
  • oliwa

Dodatki

  • Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat

  • pomidor

  • cebula czerwona

  • pietruszka zielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski dodaj: ciepłą wodę, suszone drożdże, cukier, jogurt naturalny.

Wszystko starannie wymieszaj do momentu, aż cukier i drożdże się rozpuszczą.

Następnie dodaj sól morską, mąkę pszenną i dobrze zagnieć ciasto.

Kiedy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, włóż je do miski i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.

Tak przygotowane ciast rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 0,5 cm.

Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni przez około 10 minut.

Do miski włóż: cebulę, sok z cytryny, jogurt grecki, olej, przyprawę kebab-gyros i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

W tak przygotowanej marynacie wymieszaj dokładnie udka z kurczaka, a następnie piecz 25 minut w temp 180 stopni.

Kiedy kurczak i chlebki będą gotowe, możesz podać gyrosa z ulubionymi dodatkami np. cebula, pomidor, sos tzatziki i zielona pietruszka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 06.01.2018 08:50
Pyszna propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat