Przepis i sposób przygotowania na: Gyros z kurczaka w chlebku pita
Pity:
Do miski dodaj: ciepłą wodę, suszone drożdże, cukier, jogurt naturalny.
Wszystko starannie wymieszaj do momentu, aż cukier i drożdże się rozpuszczą.
Następnie dodaj sól morską, mąkę pszenną i dobrze zagnieć ciasto.
Kiedy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, włóż je do miski i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
Tak przygotowane ciast rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 0,5 cm.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni przez około 10 minut.
Marynata do mięsa:
Do miski włóż: cebulę, sok z cytryny, jogurt grecki, olej, przyprawę kebab-gyros i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
W tak przygotowanej marynacie wymieszaj dokładnie udka z kurczaka, a następnie piecz 25 minut w temp 180 stopni.
Jak zrobić tza tziki? Zobacz najlepszy przepis.
Kiedy kurczak i chlebki będą gotowe, możesz podać gyrosa z ulubionymi dodatkami np. cebula, pomidor, sos tzatziki i zielona pietruszka.