Przepis i sposób przygotowania na: ciasto kruszone z powidłami
4 szklanki mąki zmieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 3/4 margaryny zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mąki, dokładnie wymieszać. 3 żółtka, 1 szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego roztrzepać w 3 łyżkach kwaśnej śmietany i dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto, włożyć do lodówki.
Z pozostałych składników robimy drugie ciasto z tą różnicą, że do mąki dodajemy kakao.
Z białek jaj ubijamy pianę z dodatkiem 2 łyżeczek cukru (dodawanych stopniowo.
Na dno formy zetrzeć na tarce połowę ciasta jasnego, wyłożyć powidła, na powidła ścieramy ciasto ciemne, kładziemy ubitą pianę i ścieramy pozostałe ciasto jasne.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni ok 20-30 minut.