Ryż kokosowy na pikantnie :

Ryż kokosowy na pikantnie :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 łyżeczki pasty Sambal Oelek,1 łyżka masła ( najlepiej klarowane )

  • bulion drobiowy

    2 szklanki
  • olej z pestek winogron

    1 łyżka
  • ryz paraboliczny

    3/4 szkl.
  • mleko kokosowe

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i obsmażyć chwilę na nim ryż . Zalać bulionem + mleko kokosowe .Dodać Sambal Oelek . Dusić na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn .Dobrze jest potem zawinąć garnek w koc i zostawić na 30 minut By zrobił się zupełnie sypki.( ale nie koniecznie , ryż jest zaraz smaczny – można też taki ryż odgrzać podlewając kilka łyżek wody i trzymać na małym gazie mieszając aż woda odparuje ).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Juleczka20

03.09.2012 09:16
mmm..pyszności

maryśka

27.09.2011 09:33
fajny pomysł

wedith1

18.11.2010 10:04
Ryż z mleczkiem kokosowym...świetna kombinacja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat