Przepis dnia IV, odc. 40: Zalewajka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    600 g
  • marchew

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • liść laurowy

    2 szt.
  • ziele angielskie całe

    6 szt.
  • bulion drobiowy

    1 litr
  • zakwas na żur

    1/2 litra
  • śmietana 18-procentowa

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt.
  • smalec

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • boczek

    kilka plastrów (chipsy z boczku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 40: Zalewajka foto
Zaczynamy od pokrojenia marchewki oraz ziemniaków w kostkę. Gotujemy bulion z 2 kostek, dorzucamy marchewkę do bulionu, doprawiamy pieprzem, zielem angielskim, dorzucamy także ziemniaki, solimy i przykrywamy bulion aż się zagotuje.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 40: Zalewajka foto
Siekamy cebulę i będziemy ją smażyć na gorącym smalcu. Do zupy dodajemy pokrojony czosnek , następnie zalewamy ją zakwasem i mieszamy.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 40: Zalewajka foto
Usmażoną cebulę dorzucamy do garnka. Doprowadzamy zupę do zagotowania ze względu na zawartą w zakwasie mąkę, zaprawiamy śmietaną.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 40: Zalewajka foto
Podajemy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 24.04.2015 19:53
bardzo smaczna zupka, gratuluję pani Agacie super występu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat