Piersiątka z kurczątka

Piersiątka z kurczątka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka (ilość wg uznania)

  • jajko

  • bułka tarta

  • przyprawa warzywna (ja używam zierenka smaku

  • cebula

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najczęściej kupuje podwójną pierś z kurczaka, kroję mięso na kotlety i obcinam brzegi, żeby kotlety były ksztaltne, a z tego co zostało robię piersiątka z kurczątka, bo z małej ilości mięsa wychodzi sporo jedzonka.
Cebulę kroimy w średnią kostkę i smażymy na oleju, żeby się lekko zarumieniła. W tym czasie pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę (powiedzmy ok.1.5 cm x 1.5 cm).
Do talerza wbijamy jajko, dodajemy przyprawę warzywną, mieszamy. Wrzucamy pokrojone mięsko i mieszamy widelcem, żeby mięsko było całe w jajku. Wsypujemy bułkę tartą i dalej widelcem mieszamy mięsko, aby się tą bułką oblepiło. Bułki dajemy tyle, aby wchłonęła jajko.
Wrzucamy wszystko z talerza (łącznie z bułką, która została) na patelnię z cebulką i mieszamy. Najczęściej trzeba dodać jeszcze olej, bo sporo pije bułka. Wszystko mieszamy, mięsko powinno się porozdzielać.

Smażyć na złoto i gotowe. Można podawać z ziemniakami, surówkami (gotowymi, a co ), co kto lubi.

Mięsko jest pyszniutkie, potrawę bardzo szybko się robi i mało naczyń się brudzi ; do tego wychodzi tego sporo : (z jednych okrawków z podwójnego fileta dla 2-3 osób spokojnie wystarczy)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

02.06.2011 10:09
smaczne

sylwiachmiel

10.07.2010 06:27
smacznie :)

Ewa111

09.07.2010 16:23
dobry pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat