Przepis i sposób przygotowania na: Duet
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Owiniete w folię wkładamy na 20 minut do lodówki.
Takim ciastem wykładamy blachę. Podpiekamy na kolor złoty przez okres 15 minut w temp 180-190 stopni.
MAsa makowa: mak dokładnie płuczemy, w dalszej kolenosci zalewamy mlekiem, i gotujemy az do miękkości. Następnie odcedzamy i mielimy 3 razy. W dalszej kolejnosci dodajemy rodzynki, żółtka, kakao, cukier i miód W ostaniej kolejnosci mase makową łączymy z uzyskaną z ubijania białek ( dwa białka) masą . Delikatnie mieszamy.
Masa serowa:
Cukier waniliowy, żótka oraz masło z cukrem krystalicznym i waniliowym ucieramy. Następnie powoli dodajemy porcje sera (tak 1-2 łyżki). Dodajemy proszek budyniowy. Na sam koniec dodajemy dopiero pianę z białek i kwaśną śmietanę.
Na kruche ciasto wykładamy masę makową, na nią wykładamy mase serową. Na wiezchu masy serowej co jakiś czas wykładamy trochę maku (robimy takie pasma).
Tak przygotowane ciasto pieczemy przez okres 50-55 minut. Jeżeli chodzi o temperaturę pieczenia - 180 stopni.