Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z dyni z białą czekoladą
szkl. mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
łyżeczka cynamonu,
łyżeczka imbiru,
szkl. drobno startego miąższu dyni,
3/4 szkl. cukru,
jajko,
1/3 szkl. roztopionego masła,
łyżeczka cukru waniliowego,
1/2 szkl. orzechów włoskich posiekanych i zrumienionych na patelni.
Mąkę, proszek, sól, 1/2 łyżeczki imbiru, cynamon wymieszać. Dynię zmiksować z cukrem, masłem, jajkiem, imbirem i cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką i orzechami. Wyłożyć na blaszkę o wym. 20x20cm. Piec 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić.
POLEWA:
3 łyżki kremówki,
tabl. białej czekolady,
1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
1/2 szkl. orzechów włoskich posiekanych i zrumienionych na patelni.
Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę i wanilię. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Polewą posmarować ciasto, posypać orzechami.