Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z szynki - w sosie pieczarkowymi
Każdy płat mięsa posmarować musztardą.
Na mięsie ułożyć paski czerwonej papryki, cząstki cebuli, ogórki pokrojone wzdłuż i podobnie pokrojoną kiełbasę (obraną wcześniej ze skórki) - posypać pieprzem i jarzynką, po czym zwinąć możliwie ciasno i owinąć białą bawełnianą nitką.
Gotowe roladki obsmażyć na rozgrzanym oleju (na rumiano) razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki i posiekaną cebulą - podlać wrzącą wodą, dodać jarzynkę do smaku i dusić do miękkości mięsa.
Kiedy mięso jest gotowe należy roladki wyjąć, sos zagęścić mąką pszenną, z mięsa odwinąć nitkę, ponownie włożyć roladki do sosu i zagotować.
Podawać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub bagietką.