Królik po kastylijsku

Królik po kastylijsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • comber króliczy

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • papryka żółta

    1
  • migdały

    5 sztuk
  • orzeszki pini (prażone)

    1 łyżka
  • wywar warzywny

    200 ml
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • rozmaryn

    1-2 gałązki
  • sól morska

  • ryż

    (ugotowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Królik po kastylijsku
Comber króliczy oprószamy solą i płatkami chili. Na patelni rozgrzewamy olej.
Krok 2 - Królik po kastylijsku
Rumienimy comber z dwóch stron na dużym ogniu. Usmażone mięso przekładamy do miseczki.
Krok 3 - Królik po kastylijsku
Na pozostały na patelni olej wrzucamy pokrojoną w kostkę(paski) żółtą paprykę.
Krok 4 - Królik po kastylijsku
Migdały i orzeszki Pini ucieramy w moździerzu.
Krok 5 - Królik po kastylijsku
Smażymy na dużym ogniu. Gdy papryka się zarumieni dodajemy potłuczone moździerzu orzeszki Pini i migdały wraz z bułką tartą.
Krok 6 - Królik po kastylijsku
Chwilę smażymy do zarumienienia bułki tartej.
Krok 7 - Królik po kastylijsku
Zawartość patelni wsypujemy do wywaru warzywnego.
Krok 8 - Królik po kastylijsku
Miksujemy na jednolity sos. Solimy do smaku i wrzucamy gałązki rozmarynu.
Krok 9 - Królik po kastylijsku
Gotujemy na małym ogniu kilka minut zagęszczając sos (po ugotowaniu rozmaryn wyrzucamy).
Krok 10 - Królik po kastylijsku
Tak przygotowanym sosem polewamy usmażony comber króliczy. Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

PaniMISIOWA

13.10.2012 20:28
super

Natalia/tubisiek

18.07.2012 08:10
wspaniały na rodzinny obiad :)

max1980

28.04.2012 22:02
super

Jolanta_P-S

28.04.2012 06:35
chyba jednak wpadnę na tego królika;)

Sroczka

26.04.2012 14:09
Jestem ciekawa smaku, bo wygląda wspaniale.

Beatris

26.04.2012 13:49
Gratuluję wygranej. W pełni zasłużone. Przepis rewelacyjny.

pioge7

26.04.2012 08:14
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat