Koszerny rosół z fasolą :

Koszerny rosół z fasolą :

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 0,75 kg wołowiny chudej ( rostbef ),0,75 kg wołowiny rosołowej ( nie za tłustej )

  • 1 szklanka ugotowanych ziaren fasoli białej ( ja idę na skróty i używam fasoli w zalewie w puszce )

  • ziele angielskie

    4 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • por

    1/2 szt.
  • liść laurowy

    2 szt.
  • jaja na twardo

    2 szt. (na farfelki)
  • marchew

    3 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Namoczyć wieczorem fasolę .Rano ugotować do miękkości i odcedzić.
Oba mięsa , obrane warzywa , przyprawy zalać 7 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 godziny na małym ogniu ( rosół ma lekko ,, pyrkać ").Doprawić rosół do smaku .
Osobno ugotować w osolonym wrzątku Farfelki. Odcedzić.
Wyjąć miękkie mięso i warzywa z zupy .Rostbef Pokroić w grube kawałki i włożyć do rosołu razem z podzieloną na kawałki marchewką , pietruszką i selerem ( po kawałku na porcję ) .Wołowinę rosołową obrać od kości i użyć razem z resztą odsączonych warzyw na pierogi, krokiety, naleśniki, pulpety itp - ja robię z samej wołowiny pierożki Kreplach i podaję w rosole jeśli mi trochę zostanie - coś tak jak kołduny ).
Podawać wkładając na talerz mięso, warzywa, porcję podgrzanej fasoli i Farfelek. Zalewać gorącym rosołem i posypać pokrojoną natką pietruszki.
W odstępstwie od oryginału ja dodaję do gotowania na tą porcję 2 kostki rosołowe wołowe - po prostu traktuję je jako przyprawę do zup ( vegetę , jarzynkę czy co tam kto używa ) .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

goofy9

09.04.2012 23:11
wygląda smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat