Co na obiad: pieczona kaczka z jabłkami wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: pieczona kaczka z jabłkami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna propozycja na obiad, czyli pieczona kaczka z jabłkami. W tym przepisie Piotr Ogiński zdradza, jak upiec kaczkę, aby była delikatna i miała chrupiącą skórkę. Oglądajcie! A jeśli lubicie jeść kaczkę, to na pewno spodoba Wam się przepis na kaczkę po pekińsku

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na kaczkę:

  • kaczka

    1 sztuka
  • sos sojowy ciemny

    50 mililitrów
  • sól morska Prymat

    do smaku
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    do smaku
  • zioła kuchni polskiej

    1 łyżka
  • liście laurowe

    4 sztuki
  • ziele angielskie

    5 sztuk
  • czosnek

    3 ząbki
  • skórka z cytryny

    z 1/4 owocu
  • olej

    50 mililitrów
  • por

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • seler

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • jabłka

    2 sztuki

Zawiesina do sosu:

  • woda

    80 mililitrów
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę myjemy, suszymy i przekładamy na blaszkę, dodajemy sos sojowy, sól, pieprz, zioła, liście laurowe, ziele angielski, czosnek, skórkę z cytryny oraz olej, i całość wmasowujemy w kaczkę wkładając marynatę wraz z przyprawami tak że do środka. Zamarynowaną kaczkę faszerujemy włoszczyzną, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 120°C przez 6 godzin.

Po tym czasie soki z kaczki wraz z warzywami przelewamy do rondelka i redukujemy o połowę, do kaczkę solimy, dodajemy jabłka i pieczemy przez 30 minut w temp 250°C.

Kiedy sos się zredukuje, przecedzamy go, dodajemy zawiesinę z mąki oraz wody i zagotowujemy. Gotową kaczkę podajemy przyozdobioną rozmarynem, z sosem, buraczkami (lub dowolną surówką) oraz ziemniakami.

A jeśli lubicie jeść kaczkę, to na pewno spodoba Wam się przepis na kaczkę po pekińsku

Doradca Smaku
Użyjcie młodego selera i pietruszki z nacią.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat