Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: pieczona kaczka z jabłkami wg Piotra Ogińskiego
Kaczkę myjemy, suszymy i przekładamy na blaszkę, dodajemy sos sojowy, sól, pieprz, zioła, liście laurowe, ziele angielski, czosnek, skórkę z cytryny oraz olej, i całość wmasowujemy w kaczkę wkładając marynatę wraz z przyprawami tak że do środka. Zamarynowaną kaczkę faszerujemy włoszczyzną, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 120°C przez 6 godzin.
Po tym czasie soki z kaczki wraz z warzywami przelewamy do rondelka i redukujemy o połowę, do kaczkę solimy, dodajemy jabłka i pieczemy przez 30 minut w temp 250°C.
Kiedy sos się zredukuje, przecedzamy go, dodajemy zawiesinę z mąki oraz wody i zagotowujemy. Gotową kaczkę podajemy przyozdobioną rozmarynem, z sosem, buraczkami (lub dowolną surówką) oraz ziemniakami.
A jeśli lubicie jeść kaczkę, to na pewno spodoba Wam się przepis na kaczkę po pekińsku.