Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa babka lodowa

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 sztuka
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 4 sztuki
mąka 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 3 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 150 g
lody śmietankowe 1 kg
lukier 1 zielony

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa babka lodowa

Kroki postępowania

1
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodając pod koniec jajka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować do połączenia się składników.
Krok 1 - Czekoladowa babka lodowa foto
2
Gotowe ciasto wylać do formy babki, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec ok 30 min. w temp. 180'C.
Krok 2 - Czekoladowa babka lodowa foto
3
Gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie odcinamy lekko górę. Środek wydłubujemy za pomocą łyżki tworząc tunel, pozostawiając ok 2cm od brzegów i spodu.
Krok 3 - Czekoladowa babka lodowa foto
4
Nakładamy lody i ciepłą łyżką ugniatamy. Odkrojony brzeg nakładamy na wierzch i lekko dociskamy.
Krok 4 - Czekoladowa babka lodowa foto
5
Odwracamy babkę i polewamy lukrem. Smacznego !!

* Babkę można mrozić.
Krok 5 - Czekoladowa babka lodowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 24.02.2017 23:26
Smakowity pomysl
Bernadeta1 01.01.2014 01:21
ale to smakowicie wygląda
czekoladka_m 13.09.2013 11:47
genialna!! Na pewno wypróbuję;)
Łukasz15 01.09.2013 09:42
Pomysł rewelacyjny
olkaaa 20.07.2013 10:16
chyba się skuszę
AURELKA 29.06.2013 21:18
wygląda bardzo zachęcajaco
SmacznaPyza 17.01.2013 18:12
podoba mi się pomysł
mirosława4 23.11.2012 20:07
rewelacyjna ta babeczka i bardzo pomysłowa :)
Mysiunia 07.11.2012 08:03
jestem pod wrażeniem! :) Bardzo pomysłowe i na pewno pysznie smakuje - wypróbuję :)
RenataZ-et 14.09.2012 20:34
pomysł rewelacyjny!
caralajna 30.07.2012 00:23
robi wrażenie :)
Iwona56 15.05.2012 10:45
jestem pod wrażeniem wspaniałe pomysły
Iwusia 15.04.2012 00:29
polecam, jest smaczna :)
dwa pokoje z kuchnią 14.04.2012 23:33
no to super, muszę spróbować :)
Iwusia 13.04.2012 23:30
To znaczy tak... jeśli babka nie zostanie pokrojona i zjedzona od razu cała to proponuję ją schować po krojeniu do zamrażalnika. Jeśli jest dobrze schłodzona to do 5 min wytrzyma bez rozlewania się - to też zależy od temperatury w pomieszczeniu. Zdjęcie babki ze zdjęcia głównego robione jest po podzieleniu jej na gości i zrobieniu zdjęć, jak widać nie rozlewa się jeszcze. :))
dwa pokoje z kuchnią 13.04.2012 23:13
pomysł bardzo fajny
dwa pokoje z kuchnią 13.04.2012 23:13
mam pytanie jaki jest czas na zjedzenie tego ciasta zanim spłynie?
Agnieszka_B 13.04.2012 07:13
Pięknie wygląda i musi być pyszna:)
Anna146 13.04.2012 05:34
extra pomysł
Robert10 13.04.2012 05:18
śliczna
agnieszka137 12.04.2012 23:08
znakomicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak