Siekane zrazy w sosie śmietanowo-grzybowym

Siekane zrazy w sosie śmietanowo-grzybowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielona wołowina

    80 dag
  • cebula

    2 szt
  • kajzerka

    1 szt
  • jaja

    1 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • grzyby suszone

    4 szt
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 do smaku
  • mąka

    1/3 szklanki
  • rosół

    1,5 szklanki
  • śmietana

    1-2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • słonina

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć na godzinę w wodzie. Kajzerkę namoczyć w odrobinie wody i odsączyć. Jedną cebulę drobno posiekać i zeszklić Mięso wymieszać z kajzerką, cebulą, jajkiem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Uformować mokrymi rękami podłużne zrazy. Słoninę lub boczek drobno pokroić, dać na rozgrzaną patelnię i wytopić. Zrazy obtoczyć w mące i zrumienić ze wszystkich stron na patelni. Drugą cebule drobno posiekać, grzyby odsączone również i wszystko dodać do zrazów, podlać rosołem, przykryć i dusić przez 20minut. Na koniec wyjąć zrazy. Sos jeśli zgęstnieje lekko rozrzedzić rosołem lub wodą, dodać śmietanę, wymieszać. Włożyć ponownie mięso do sosu, wszystko posypać posiekaną natką pietruszki. Podać z uprażoną kaszą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dwa pokoje z kuchnią

09.04.2012 08:21
uwielbiam zraziki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat