kotlety z bakłażanem

kotlety z bakłażanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    0,5 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • pietruszka korzeń

    1 sztuka
  • mąka razowa

    1 szklanka
  • zakwas żytni

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • słonecznik łuskany

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • oregano

  • bazylia

  • pieprz

  • oliwa

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - kotlety z bakłażanem

Bakłażana pokroiłam w plastry, posoliłam i odstawiłam na 10 min. Gdy puścił sok przemyłam wodą i pokroiłam w drobną kostkę. Cebulę również pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam je razem na oliwie z solą i pieprzem, dolałam wody i poddusiłam około 5 min.

Krok 2 - kotlety z bakłażanem

W misce zmieszałam podduszony bakłażan z cebulą, startą na tarce pietruszkę, mąkę, zakwas i słonecznik. Dodałam zioła i 1 łyżkę oliwy. Odstawiłam na około 2 godziny.

Krok 3 - kotlety z bakłażanem

Z masy uformowałam kotleciki. Z tej proporcji wyszło mi 8 sztuk.

Krok 4 - kotlety z bakłażanem

Kotleciki piekłam na patelni teflonowej bez tłuszczu, pod przykryciem na średnim ogniu do zrumienienia. Jest to bardzo smaczny i fajny pomysł na jarskie danie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (36)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

20.11.2015 12:58
fajny pomysł

IZABELA29

13.11.2014 07:24
Coś fajnego

fotoviderek

09.03.2014 09:30
Ależ apetycznie wyglądają :)

IlonaAlbertos

04.02.2014 17:55
Fajny pomysł na coś smacznego.

Klausia

21.01.2014 20:45
świetna sprawa :)

olkaaa

14.12.2013 09:50
muszę zrobić

adelajda

11.10.2013 18:57
lubię bakłażana to kotleciki będą mi smakowały :)

Krystyna32

21.09.2013 07:47
fajny przepis

Pusia

04.08.2013 11:26
wspaniałe jedzonko

Katarzyna59

30.04.2013 17:35
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat