Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w occie jabłkowym - z jabłkami i cebulą
Śledzie odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem - pokroić w niewielkie kawałki, na jeden kęs.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.
Jabłka obrać i zetrzeć na grube wiórki, dodać do cebuli i razem chwilę poddusić - soląc i pieprząc do smaku.
W słoiku układać kawałki śledzi i przekładać cebulą z jabłkami.
Każdą warstwę posypać lekko solą i pieprzem.
Wszystko zalać octem doprawionym płynnym miodem.
Słoik dokładnie zakręcić szczelną pokrywką i kilka razy odwrócić go dnem do góry, aby ocet wpłynął między śledzie i jabłka z cebulą.
Wstawić do lodówki na 48 godzin.
Jeśli mamy bardzo mocny ocet jabłkowy, trzeba go koniecznie rozcieńczyć wodą!
Najlepszy do zamarynowania śledzi jest jednak domowy ocet jabłkowy, który jest dosć łagodny.