Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek lotaryński z kiełbasą i kurkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
kiełbasa
kurki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek lotaryński z kiełbasą i kurkami

CIASTO:
2 szkl. mąki,
3/4 kost. margaryny,
1 jajko + 1 żółtko,
po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i soli.

Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dno formy. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 200st.

FARSZ:
2 laski kiełbasy,
10 dag wędzonego boczku,
cebula,
20 dag kurek,
4 jajka + 1 białko,
300ml śmietany,
20 dag sera,
posiekana natka pietruszki,
tymianek,
oregano,
pieprz,
olej.

Grzyby obgotować w osolonej wodzie pk. 10 min. Przestudzić. Śmietanę roztrzepać z jajkami. Kiełbasę , boczek i cebulę, pokroić w kostkę, podsmażyć. Wymieszać ze śmietaną, grzybami, białkiem, startym serem, natką, przyprawić. Wylać na ciasto. Piec ok. 35 min w temp. 200st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 31.05.2013 17:57
bardzo podoba mi się ten przepis
caralajna 26.04.2013 06:38
ciekawy przepis
RenataZ-et 19.01.2013 21:25
Ale świetny-bardzo podoba mi się ta propozycja obiadowa
stokrotka 22.03.2012 19:04
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak