Kawałki marynowanego kurczaka smażone w cieśnie piwnym - Krok po kroku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    600 g
  • oliwa

    50 ml
  • Palone ziarna sezamu

    1 łyżka
  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    200 g
  • jajko

    1 szt.
  • mleko

    200 ml
  • piwo jasne

    100 ml
  • sos miodowo-sojowy

  • sos sojowy

    100 ml
  • miód pszczeli

    2 łyżki
  • ogóreczki konserwowe

    do dekoracji
  • pieczarki marynowane

    do dekoracji
  • imbir

    1/2 marynowany
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • wasabi

    1/4 łyżeczki
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kawałki marynowanego kurczaka smażone w cieśnie piwnym - Krok po kroku foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Kawałki marynowanego kurczaka smażone w cieśnie piwnym - Krok po kroku foto
Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka pokroić w kostkę wielkości 3 cm x 3 cm i zamarynować w oliwie z Przyprawą do kurczaka pikantną Prymat.
Krok 3 - Kawałki marynowanego kurczaka smażone w cieśnie piwnym - Krok po kroku foto
Przygotować ciasto, mieszając mąkę, jajko, mleko i piwo, a następnie doprawić je do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Kawałki marynowanego kurczaka smażone w cieśnie piwnym - Krok po kroku foto
W małym rondelku zagotować sos sojowy, a gdy zacznie gęstnieć dodać miód, chili, chrzan wasabi i marynowany imbir. Mięso odcedzić z marynaty, bardzo dokładnie maczać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu. Kurczaka skropić sosem miodowo-balsamicznym, posypać palonymi ziarnami sezamu.
Krok 5 - Kawałki marynowanego kurczaka smażone w cieśnie piwnym - Krok po kroku foto
Podawać najlepiej z warzywami, np. Ogóreczkami konserwowymi oraz Pieczarkami marnowanymi Smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babciagramolka 07.07.2013 11:23
Robie rybę w cieście - chyba przyszła pora na kurczaka
agus198900 07.07.2013 09:48
kurczak?--coś dla mnie';)
arbuzowo 22.06.2013 13:30
pycha, po prostu pycha
Mona73 21.06.2013 15:33
wygląda smacznie
msmors 21.06.2013 14:57
wiadomo czyj to przepis
jozefinach 21.06.2013 13:56
Muszę wypróbować przepis na ciasto.
Rafał3 21.06.2013 12:24
wyśmienite danie
Boska_Agatka 21.06.2013 12:22
paluszki lizać mniam
iwi 21.06.2013 11:45
To napewno jest przepyszne.
Janina 21.06.2013 11:35
Mistrzostwo - to widać, smaczne;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat