Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy pieguski

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 8 szt
cukier 260 g
cukier puder 210 g
skrobia ziemniaczana 40 g
kolorowa posypka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy pieguski

Oddzielamy białka od jajek. Musimy uważać, aby nic nie dostało się do białek. Białka powinny być też dobrze schłodzone w lodówce. W wysokiej misce ubijamy białka trzepaczką Triblade dodając stopniowo cukier ( nie przerywamy ubijania) na sztywną pianę. Przez sitko przesiewamy cukier puder i skrobię. Delikatnie mieszamy silikonową szpatułką tak, aby nie było grudek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 60 C. Do szprycy bez końcówek nakładamy ubite białka i formujemy bezy. Możemy umieścić je dosyć blisko siebie, bo nie zwiększą się podczas suszenia. Dekorujemy je kolorową posypką i suszymy około 3 godz bez termoobiegu. Należy sprawdzać co jakiś czas. Można lekko zwiększyć temp, ale trzeba kontrolować aby bezy nie zżółkły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak