Przepis i sposób przygotowania na: Quesadillas z serem plus salsa
Pomidory, cebulę, papryczkę chili i czosnek kroimy drobno, dodajemy kolendrę sól, pieprz i oliwę. Mieszamy i odstawiamy co najmniej na 30 minut.
Oba rodzaje mąki mieszam,y dodajemy ciepłą wodę - wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy na kilka minut.
Robimy wałek i dzielimy na 9 części.
Podsypując mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki - aby tortille były równe kładłam na placek talerzyk deserowy i w/g niego obcinałam ciasto.
Pieczemy placki na rozgrzanej suchej patelni do momentu aż zaczną nam się tworzyć bąbelki - przewracamy i znowu czekamy na bąbelki. Tak robimy z pozostałymi ośmioma.
Gdy mamy wszystkie tortille upieczone, kładziemy gotową na rozgrzanej patelni na nią starty żółty ser i przykrywamy drugą tortillą - podpiekamy z obu stron do momentu, aż ser się roztopi.
*To jest podstawowy przepis na Quesadillas, możecie do sera dodawać rożne dodatki, warzywa wędlinę co lubicie:) Jeśli chcecie zrobić z tych tortilli nachos pokrójcie je na małe trójkąty posypcie serem i ziołami wstawcie di piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiekajcie około 5 minut.