Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety wołowe w sosie pieczarkowym
1. Do mięsa dodajemy sporo soli, pieprzu i obydwie papryki - nie żałujemy! Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Formujemy pulpety i każdy obtaczamy w mące.
2. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.
3. Wrzucamy do gara i zalewamy wodą, tak żeby pulpety były w całości zakryte. Gotujemy ok. 20-30 minut - w zależności od wielkości pulpetów.
4. Następnie kroimy cebule w kostkę i podsmażamy na oliwie, do przeszklonej cebuli dorzucamy umyte i pokrojone w grube plastry pieczarki, solimy, pieprzymy po czym po odparowaniu wody smażymy ok. 5 minut.
5. Usmażone pieczarki dodajemy do pulpetów i gotujemy jeszcze chwilę (ok. 10 minut).
6. Dorzucamy 2 kostki, zagęszczamy mąką, dolewamy śmietankę 30% i całość posypujemy posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami i surówką czy ogórkiem. SMACZNEGO!