Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z maszynki
Mąkę przesiewamy, łączymy z solą, proszkiem do pieczenia, z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, dodajemy przeciśnięte ugotowane żółtka i żółtko świeże, oraz miękkie masło. Szybko wyrabiamy do jednolitej konsystencji. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 0,5-1 godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto przeciskamy przez maszynkę z formą do ciastek lub bardzo solidnie zbudowany dekorator. Ciasto jak jest schłodzone także można rozwałkować i powycinać kształty - wtedy też można ciasto "maczać" w grubym cukrze krysztale. Ciastka ułożyć na blaszy wyłożonej pergaminem.
Piec ok. 15 minut w temp. 180stopni na złoty kolor. Z przepisu wychodzi talerz podłużnych ciastek.