Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki ziemniaczano buraczane z kurczakiem polane dipem chrzanowym
Ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach do miękkości. Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli.
Ugotowane ziemniaki i buraki rozgnieść lub zetrzeć na tarce na małych oczkach, połączyć z kaszą, jajkami, chrzanem, bułką tartą i pokrojonym w kosteczkę kurczakiem. Całość przyprawic solą, pieprzem. Odstawić na 15 minut (kasza powinna jeszczew trochę napęcznieć).
Na patelni rozsmarować łyżeczkę oliwy (najlepiej ręcznikiem papierowym), łyżką nałożyć ciasto, uformować kotleciki (3-4), smażyć na bardzo wolnym ogniu z dwóch stron.
W tym czasie przygotować DIP: wymieszać wszystkie składniki.
Podawać z dipem, udekorować pietruszką :)