Kruche babeczki

Kruche babeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    0,5 kg
  • margaryna

    20 dag
  • żółtka

    3 szt
  • śmietana

    3 łyzki
  • cukier puder

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • sól

    do smaku
  • mleko

    500 ml
  • galaretka wiśniowa

    1 szt
  • kakao

    3 łyżki
  • bita śmietana

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zmiksuj żółtko i cukier puder. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, zetrzyj margarynę i wymieszaj. Dodaj zmiksowane jajka z cukrem, śmietanę, szczyptę soli i zagnieć ciasto. Odłóż ciasto na około pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto, urwij mały kawałek ciasta i ulep kulkę. Włóż ją do foremki i wylep dokładnie i dość cienko. Piecz w 180ºC aż ciasto nabierze ładnego złoto-brązowego koloru (około 20 minut).
Masa:
Do bitej śmietany \"śnieżka\" dodaj mleko, ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości galaretkę (dzięki temu bita smietana nabierze owocowego smaku, ponadto będzie bardziej sztywna). Połowę bitej śmietany wykładaj na schłodzone babeczki, do drugiej połowy dodaje kakao, wymieszaj i wyłóż pozostałą część. Dekoruj według własnego uznania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

olkaaa

23.02.2012 08:13
extra

kochanyptysiu

05.11.2011 10:49
ale piękne

Ewa111

02.08.2011 17:56
jakie świetne babeczki,aż leci ślinka

Mirka-Ludomila

03.06.2011 09:33
sliczne

Margo1

23.11.2010 11:07
bardzo fajne

IlonaAlbertos

09.11.2010 21:43
Pyszności, aż chce się zjeść :)

plocia

28.10.2010 21:56
ale smacznie wyglądają

hastalavista

05.10.2010 08:16
zrobię je przy najbliższej okazji :)

cropka

20.07.2010 22:35
Aż chce się sięgnąć choć po jedną ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat