Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół meksykański z marynowanymi kolbami kukurydzy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół 2 l
pierś z kurczaka 2 szt.
tymianek 1/2 łyżki
pieprz 1 łyżeczka
cebula 150 gram
czosnek 5 ząbków
chili 2 sztuki bez pestek
kukurydza w puszce 200 gram
kolendra 4 łyżki
jaja 4 szt.
kukurydza minikolby Smak 1 słoiczek
sól do smaku
ser żółty 150 gram
Kmin rzymski mielony Prymat 1 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół meksykański z marynowanymi kolbami kukurydzy

Kroki postępowania

1
Zupę tę można przygotować zarówno na rosole z kury jak i z kaczki, zimą polecam kaczkę.
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy z duża kostkę. Cebulę kroimy w cienkie pół plasterki. W garnku zagotowujemy 2 litry bulionu, wrzucamy mięso i cebulę.Dodajemy tymianek, kmin i pieprz .Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Krok 1 - Rosół meksykański z marynowanymi kolbami kukurydzy foto
2
Czosnek i chili, bardzo drobno siekamy nożem lub w blenderze.Wrzucamy je do wywaru i gotujemy około 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy pokrojony szczypiorek i w małym ganeczku gotujemy jajka na twardo.I trzemy ser na drobnych oczkach.
Krok 2 - Rosół meksykański z marynowanymi kolbami kukurydzy foto
3
Dodajemy odsączoną kukurydzę i szczyptę soli.Całość posypujemy poszatkowaną kolendrą.Gotujemy na małym ogniu około 25 minut.
Krok 3 - Rosół meksykański z marynowanymi kolbami kukurydzy foto
4
Jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na pól, do każdej miseczki wkładamy 2 polówki jajka, 2 mini kolby kukurydzy i 2 łyżki sera. Całość zalewamy zupą i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego !
Krok 4 - Rosół meksykański z marynowanymi kolbami kukurydzy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 22.03.2017 13:41
dla mnie nowość
IZABELA29 07.10.2015 10:38
nie robiłam takiego
IwonaDD 03.06.2013 08:59
ale tu u ciebie wspaniałe inspiracje - wow !
Klausia 07.03.2013 08:32
Takiego to jeszcze cuda nie jadłam :D ale wygląda zachęcająco :D
SmacznaPyza 05.01.2013 17:28
gotowanie 20 minut kolendry pozbawi ją zupełnie aromatu
agnieszka189 22.03.2012 14:45
prezentuje się bardzo fajnie
Jastinka 06.03.2012 19:55
ciekawe
misia53 22.02.2012 18:25
fajny ,....taki inny ....
stokrotka 22.02.2012 13:40
ciekawe
ttrytka 22.02.2012 12:34
smaczny pewnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak