Rosol mojej Babci

Rosol mojej Babci

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    5 sztuk
  • pietruszka

    2 sztuki
  • seler

    0.5 sztuki
  • cebula

    1 duza
  • makaron

    1 opakowanie
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • indyk

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z indyka najczesciej kupuje 2 szyje lub skrzydelko (na skrzydelku jest wiecej miesa). Mozna zrobic rosol rowniez z kaczki, tez jest bardzo smaczny ale najlepiej z takiej domowej.
Zagotowuje wode w garnku -- jak juz widze ze woda zaczyna parowac to dodaje mieso. I zmiejszam gaz na sredni (na kuchenkach elektrycznych, gdzie max jest 9 -- ustawiam na 5 lub 6).
Nastepnie obieram i dodaje przkrojona na dwie/trzy czesci marchewke, pietruszke i seler. Obieram cebule.
Zeby rosol mial zlocisty kolor nalezy cebule poopalac na koncach -- nastepnie przekrajam ja na pol i wrzucam do rosolu.
Sole i pieprze do smaku.
I teraz najwazniejsze! Nalezy zmiejszyc gaz na male obroty (na kuchenkach elektrycznych -- ustawaim na 3 lub 4) i gotowac pod przykryciem przez minimum 2 godziny. Wowczas wszystko soba przejdzie i smak bedzie rewelacyjny!!
Trzeba jeszcze ugotwac makaron i na stol! :) Zycze smacznego!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IrenaM

21.02.2012 22:27
w sobotę będę gotowała rosołek, mam nadzieję, że wyjdzie smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat