Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy kokosowe
Masło topimy i studzimy do temperatury ciała. Cukier roztrzepujemy lekko z jajkami.
Do miski wsypujemy mąkę i sól, wiórki kokosowe, dodajemy stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem, resztę mleka i stopione masło. Wyrabiamy dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 30-50 min.
Rozgrzałam patelnię z olejem i zmniejszyłam płomień na średni. Kładłam łyżką kawałki ciasta na cienką warstwę oleju, , po czym przykryłam pokrywką. Po kilku minutach wyrosły i się ścięły , od dołu zrumieniły i można je była przewracać na drugą stronę. . Dosmażyłam bez przykrywania.
Odsączyłam z tłuszczu na papierowym ręczniku i obtoczyłam w drobnym cukrze.