Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa wg. freekate
Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojoną wątróbkę oprószyć mąką.
Cebulę podsmażyć na oleju na głębokiej patelni, gdy się zeszkli dodać czosnek, jabłka i śliwki. Przesmażyć i odłożyć na miseczkę.
Na patelnię wrzucić wątróbkę i krótko obsmażyć, tylko tyle żeby mąka się zrumieniła. Wątróbkę przełożyć na miseczkę z cebulką, na patelnię nalać trochę wody, przemieszać żeby odgotować podsmażoną mąkę, dodać wątróbkę i cebulą z jabłkiem, posypać pieprzem i papryką, uzupełnić wodą aby zakryć wątróbkę i dusić ok. 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie odkryć, posolić i odparować wodę do uzyskania gęstego sosu.
Podawać z ziemniakami lub kaszą, najlepiej w towarzystwie konserwowej papryki lub ogórków.
Smacznego