Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa mielona 1,3 kg
otręby pszenne 3 łyżki
jajko 2 szt
ząbki czosnku 3 szt
pieczarki 40 dag
olej do smażenia
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Na sos:
pieczarki 40 dag
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
śmietana 30% 100 ml
mąka 2 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
Liść lubczyku suszony Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cebula 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada wieprzowa z sosem pieczarkowym

Na początku przygotowujemy farsz. Obieramy cebule i kroimy je w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy. Pieczarki myjemy i drobno kroimy. Dodajemy do cebuli. Solimy i smażymy aż pieczarki będą miękkie. Odstawiamy do przestudzenia.

Do łopatki mielonej wsypujemy bułkę tartą, otręby, wbijamy jajka i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Całość wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Na blacie kuchennym rozkładamy folię spożywczą. Jedną część mięsa rozkładamy na folii tak, aby powstał płat o grubości ok 1 cm. To samo robimy z drugą częścią mięsa.

Na tak przygotowane mięso rozkładamy farsz pieczarkowy i przy pomocy folii zwijamy dwie równe roladki.

Roladki pozostawiamy w folii i wstawiamy na pół godziny do piekarnika, żeby mięso trochę stężało.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Delikatnie odwijamy roladki z folii i wykładamy je na blaszkę.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 90 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos.
Pieczarki myjemy i kroimy na połówki lub na ćwiartki ( gdy są większe ). Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 min. W tym czasie pieczarki zmiękną a ilość wody się zredukuje.
Mąkę roztrzepujemy w śmietanie i ostrożnie dodajemy do sosu, uważając, żeby się nie zważyło.
Na koniec jeszcze doprawiamy do smaku. Ja osobiście dodaję dużo lubczyku, gdyż uwielbiam jego smak.

Gdy roladki się upieką wykładamy na półmisek, polewamy sosem pieczarkowym. Podajemy z ryżem lub chlebkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 17.12.2013 16:51
wspaniale wygląda
Edyta17 13.02.2012 18:17
Oj przepraszam, w zdaniu "Roladki pozostawiamy w folii i wstawiamy na pół godziny do piekarnika, żeby mięso trochę stężało." powinna być lodówka a nie piekarnik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak