Przepis i sposób przygotowania na: KOPYTKA W POMIDORACH
OBIERAMY MYJEMY I GOTUJEMY ZIEMNIAKI. ODCEDZAMY I STUDZIMY , PRZECISKAMY PRZEZ PRASKĘ, DODAJEMY OBIE MĄKI, JAJKO. ZAGNIATAMY I FORMUJEMY CIENKIE WAŁKI I KROIMY Z UKOSA, GOTUJEMY WSOLONEJ WODZIE OKOŁO 4 MIN. OD WYPŁYNIĘCIA, ODCEDZAMY I HARTUJEMY , POLEWAMY ROZTOPIONYM MASŁEM.
SOS;
POMIDORY SPARZAMY I OBIERAMY, I KROIMY WKOSTKĘ, CZOSNEK OBIERAMY I SIEKAMY. CEBULĘ SZKLIMY NA OLIWIE. DODAJEMY SŁODKĄ PAPRYKĄ, CHILI I CZOSNEK. SMAŻYMY. GDY PAPRYKA ZBRĄZOWIEJE WKŁADAMY POMIDORY, DOPRAWIAMY PIEPRZEM, TYMIANKIEM I MAJRANKIEM, MIESZAMY I DUSIMY 10 MIN. I MIKSUJEMY. POLEWAMY KOPYTKA.