Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki karnawa?owe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

?ó?tka 4 sztuki
m?ka 2 szklanki
rum 2 ?y?ki
sól szczypta
cukier puder 2 ?y?ki
cukier puder do smaku
olej 1,5 litra
kremówka 2,5 ?y?ki

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki karnawa?owe

M?k? wysypa? na stolnic? doda? cukier puder i sól i wymiesza?. Nast?pnie doda? ?ó?tka, ?mietan? i rum. Zagnie?? ciasto na jednolit? g?adk? mas?. Gotowe ciasto u?o?y? na ?rodku stolnicy i uderza? w nie wa?kiem, do?? szybko i mocno tak by si? sp?aszczy?o. Nast?pnie ponownie zwin?? ciasto i czynno?? bicia ciasta powtarza? z 30 min. Ciasto podzieli? na 3 cz??ci i rozwa?kowa? cienko. Za pomoc? no?a b?d? rade?ka do ciasta wyci?? paski wzd?u? o ?rednicy ok 2,5 cm. A nast?pnie kroi? na paski o d?ugo?ci ok 6-7 cm. Na ka?dym kawa?ku robimy naci?cie przez które przewijamy ciasto. Olej rozgrzewamy, a nast?pnie wk?adamy faworki, jak si? zarumieni? przewracamy na drug? stron?. Gotowe odk?adamy na papierowy r?cznik, by obciek?y z nadmiaru t?uszczu, a nast?pnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 12.01.2014 15:22
super faworki
aisza1 13.05.2013 07:47
smaczne faworki
Neetka90 16.03.2013 14:04
wyglądają smacznie
Wafelek2601 26.01.2013 12:45
Super, bardzo lubię
Anna133 03.10.2012 17:23
i wypada je znów zrobić bo są wspaniałe
RenataZ-et 22.09.2012 19:23
bardzo takie lubię
RenataZ-et 22.09.2012 19:23
bardzo takie lubię
gosia47-47 09.02.2012 19:29
pycha
Kas2 09.02.2012 18:56
poproszę całą tą michę faworków :)
anna186 06.02.2012 17:22
smaczne
Anna133 03.02.2012 11:51
ciasto jest rewleacyjne , sama byłam w szoku :)
Iwusia 02.02.2012 17:18
cieszę się że smakowało :D
Iwusia 02.02.2012 17:16
ciasto bije się by było elastyczniejsze i by powstawały pęcherzyki powietrza - ja je uwielbiam :))
Anna133 02.02.2012 12:44
juz wiem im dłuzej bijemy ciasto tym bardziej elastyczne ;) a faworki właśnie jem i są pyszne ;) tylko użyłam innej śmietany ale tez rewelacja
Anna133 02.02.2012 12:09
tak sie zastanawiam czy bicie 30 min jest potzrebne bo właśnie je orbię i mi juz ręce odpadaja hiihi
Iwusia 01.02.2012 21:53
nie są tłuste, są pyszne :)
Anna133 01.02.2012 19:30
no włśnie i nie są pewnie tłuste )
Iwusia 01.02.2012 17:44
poważnie :) Polecam bo są smaczne kruche, smażonych na głębokim tłuszczu z mnóstwem pęcherzyków powietrza.
Anna133 01.02.2012 17:39
Serio ? nigdy nie robiłam tak , ojej to muszę wypróbować
alaaa 01.02.2012 16:44
ładnie ci wyszły
Iwusia 01.02.2012 16:12
nie ma :)) w tym przepisie nie potrzeba margaryny ani masła.
Anna133 01.02.2012 14:53
A masło / margaryna ?
IlonaAlbertos 31.01.2012 23:12
Wspania?e, musz? zrobi?.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak