Królik pieczony w winie i klasycznej marynacie prymat z musztardą

Królik pieczony w winie i klasycznej marynacie prymat z musztardą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka królicze

    4 szt
  • musztarda dijon

    2 łyżki
  • śmietana 36%

    150 ml
  • marynata klasyczna Prymat

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • tymianek

    4-5 (świeży)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Mięso królika umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą klasyczną Prymat, solą i pieprzem, a następnie posmarować musztardą. Udka przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć gałązkami świeżego tymianku i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Piec do miękkości przez około godzinę, często podlewając białym winem. Kiedy mięso będzie miękkie, przykryć je folią aluminiową i odstawić na kilka minut.
Cebulę i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle i zalać powstałym podczas pieczenia sosem. Gdy marchew będzie miękka, sos zabielić śmietaną i gotować przez chwilę. Upieczone udka przełożyć na talerz, polać przygotowanym sosem i udekorować gałązkami świeżego tymianku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

szajba2

26.02.2011 14:28
dobrze że bez czekolady

Barbara55

30.10.2010 16:17
super

rakow2

28.10.2010 15:19
udka królicze - nieźle

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat