Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sola w białym winie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sola 1 1/2 kg
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
natka pietruszki
Pieprz biały mielony Prymat 5 ziaren
cytryna 1 szt
wino białe wytrawne 1 butelka
mąka 1/4 łyżki
masło 1/4 łyżki
śmietana gęsta 1/2 szklanki
żółtko jajek 3 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: sola w białym winie

Solę oczyszczamy zdejmujemy skórę i nacieramy sokiem z cytryny,usuwamy ości i grzbiety i dzielimy na porcję.W rondlu dusimy cebulę pokrojoną w plasterki,dodajemy posiekaną natkę pietruszki,sól i grubo utłuczony pieprz.Kiedy cebula się poddusi układamy na niej porcję ryby polewamy resztą soku z cytryny,winem i przykrywamy pokrywką doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.Gdy ryba będzie miękka zlewamy z niej sos i dokładamy do niego mąkę utartą z masłem.Gotujemy dodajemy śmietanę i szybo mieszając trzepaczką do sosu dodajemy żółtka.Sos podgrzewamy ,przecieramy przez sito i solimy.Porcję ryby układamy na talerzach i polewamy sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 05.07.2012 13:37
smaczne
calliope 26.05.2012 13:33
musi być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak