Smażone pierożki z kapustą i grzybami podane z plastrami wędzonego tuńczyka z borowikami w śmietanie i świeżo siekanym koperkiem

Smażone pierożki z kapustą i grzybami podane z plastrami wędzonego tuńczyka z borowikami w śmietanie i świeżo siekanym koperkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 g
  • woda

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • kapusta kiszona

    400 g
  • cebula

    100 g
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • cebula

    20 g
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • białe wino

    20 ml
  • śmietana kremówka

    120 ml
  • borowiki

    80 g
  • podgrzybki suszone

    100 g
  • tuńczyk

    80 (wędzony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Suszone podgrzybki namoczyć, ugotować, a po wystudzeniu pokroić w cienkie paski i podsmażyć z cebulą. Kapustę pokroić, ugotować, dodać podsmażone grzyby z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz wystudzić.
Z mąki, wody i jajka przygotować ciasto, uformować pierogi i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Na patelni podsmażyć borowiki z dodatkiem cebuli i czosnku, podlać białym winem. Po odparowaniu dodać śmietanę i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pierogi zrumienić na patelni, posypać pokrojonym w paski wędzonym tuńczykiem i świeżo siekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Cikakameku

04.08.2012 21:44
chyba wiem co będzie jutro na obiad

kriso

21.04.2011 10:23
ciekawy przepis

kriso

21.04.2011 10:23
ciekawy przepis

szajba2

22.02.2011 15:48
zjadłbym ze trzy porcje

gosia561

22.02.2011 02:05
smacznie to wygląda

Małgorzata106

14.12.2010 20:31
pycha

aisoglam

10.12.2010 09:07
muszę wypróbować ;)

Barbara55

25.10.2010 15:06
może być

rakow2

23.10.2010 16:59
pierożki super tylko po co tuńczyk do tego?

Agnieszka_B

21.07.2010 11:06
Uwielbiam pierożki pod każdą postacią:) Te również muszą być pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat