Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki jabłkowe
Zimne masło posiekać z mąką, dodać 1/4 szklanki cukru, żółtka i szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 1/2 godziny.
Jabłka pociąć na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części wylepić cienko dno i boki foremki na tartaletki. Na ciasto układać warstwami płatki migdałowe, jabłka w cienkich plasterkach posypane cukrem i cynamonem, znowu płatki migdałowe i znowu jabłka, posypać po wierzchu cukrem z cynamonem. Z pozostałego ciasta na wierzchu każdej tartaletki zrobić kratkę lub inny wzór.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni do chwili zrumienienia ciasta.
Wyjąc z piekarnika, wystudzić i delikatnie wyjąć z foremek - ciasto jest pyszne ale bardzo kruche.
Smacznego