Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska zupa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebule 6
masło 2 łyżki
olej 1 łyżka
cukier puder 1/2 łyżki
mąka 2 łyżki
bulion drobiowy 1 litr
białe wino 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
sól
tymianek 2 gałązki
bagietka 12 kromek
żółty ser starty 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska zupa

Cebule pokroić w piórka. W garnku rozgrzać masło i olej, wrzucić cebulę, dusić na wolnym ogniu 15 minut. Oprószyć cukrem pudrem i smażyć jeszcze 3 minuty. Posypać mąką, wymieszać, dodać bulion i smażyć jeszcze 4 minuty. Posypać mąką, wymieszać, dodać bulion, wino, liść laurowy, tymianek i ziele angielskie. Gotować 30 minut. Kromki bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać serem. Zapiekać w temp. 200 stopni C. Zupę podawać z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak